Nowy Swanson.Cayenne 450mg 300kap Zobacz większe

Tylko online

Swanson.Cayenne 450mg 300kap

13489

Nowy

1 Przedmiot

Ostatnie egzemplarze!

69,00 zł

Więcej informacji

Cayenne firmy Swanson to suplement diety zawierający w swoim składzie pieprz kajeński w dawce 450mg w jednej kapsułce. Poziom ostrości produktów mierzy się za pomocą skali Scoville’a (SHU). W suplemencie owoc Cayenne oceniono na 40 000 SHU, co świadczy o dużym potencjale prozdrowotnym produktu.

Pieprz kajeński (Cayenne) to przyprawa należąca do rodziny Capsicum – papryk o bardzo ostrym smaku. Za ostry smak papryk odpowiedzialna jest kapsaicyna, która należy do organicznych związków chemicznych zwanych alkaloidami rozpuszczalnych w alkoholu i tłuszczach. Oddziałuje na nocyceptory, czyli receptory bólu powodując silne uczucie pieczenia w jamie ustnej. Należy zaznaczyć, że kapsaicyna nie wywołuje żadnych trwałych uszkodzeń tkanek, a jedynie nadmiernie je pobudza. Zawiera witaminę A, E, żelazo, cynk, magnez oraz selen, dzięki czemu posiada także duży potencjał antyoksydacyjny dla organizmu.

Działanie przeciwnowotworowe
Naukowcy z Nottingham University dokonali przełomowego odkrycia dotyczącego wpływu kapsaicyny zawartej w pieprzu kajeńskim na komórki raka. Okazało się, że kapsaicyna pobudza komórki nowotworowe do apoptozy, czyli ich samodestrukcji poprzez atak na mitochondria, pełniące funkcje energetycznego centrum komórki. Co więcej, takie działanie substancji nie uszkadzało komórek nie dotkniętych zmianami nowotworowymi.

Ponadto, kapsaicyna chroni przed metabolizowaniem, wiązaniem z niciami DNA oraz działaniem mutagennym związków rakotwórczych tj. nitrozamina, której największe ilości zawarte są w tytoniu oraz aflatoksyny B1, która metabolizowana przez wątrobę ulega wiązaniu z komórkowym DNA i powoduje jego zniszczenie.

Kapsaicyna posiada także właściwości redukujące nadmierny stres oksydacyjny w organizmie. Zbyt duża ilość wolnych rodników może przyczynić się do uszkodzeń DNA, które wywołując mutacje komórek mogą powodować zmiany nowotworowe. Działanie naturalnych antyoksydantów znajdujących się w kapsaicynie nie dopuszcza do stanu nierównowagi pomiędzy ilością reaktywnych form tlenu a przeciwutleniaczami.

Właściwości przeciwbakteryjne
Kapsaicyna zawarta w Cayenne wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, szczególnie jeśli chodzi o gatunki bakterii: Salmonella, Helicobacter pylori (będącą najczęstszą przyczyną wrzodów żołądka) czy Pseudomonas aeruginosa (pałeczką ropy błękitnej wywołującą zakażenie u osób z obniżoną odpornością). Przy większych dawkach kapsaicyny wykazano również hamowanie rozwoju Escherichia coli (pałeczki okrężnicy).

Mechanizm działania kapsaicyny polega na wywoływaniu stresu osmotycznego niszczącego struktury błony komórkowej mikroorganizmów oraz hamuje ekspresję genów odpowiedzialnych za ich wzrost.

Działanie przeciwzapalne
Substancja czynna zawarta w pieprzu kajeńskim hamuje działanie cytokin prozapalnych tj. TNF czy interleukina 6 tłumiąc rozległe stany zapalne w organizmie. Oddziałuje również na receptory bólowe występujące w błonach komórek nerwowych obwodowego układu nerwowego. Dzięki temu jest składnikiem maści i plastrów leczniczych na ból oraz rozgrzanie mięśni i stawów. Łagodzi także silne bóle głowy, migreny oraz nerwobóle.

Usprawnienie układu pokarmowego
Kapsaicyna pobudza układ trawienny do wzmożonej pracy, dlatego szczególnie polecana jest osobom zmagającym się z problemami ze strony układu pokarmowego. Wykazuje właściwości łagodzące wzdęcia, przyspieszające trawienie oraz stymulujące wytwarzanie soków trawiennych w żołądku. Pomaga w zwalczeniu wrzodów żołądka oraz zapobiega zatruciom pokarmowym.

Pomoc w redukcji tkanki tłuszczowej
Substancja czynna zawarta w Cayenne stymuluje wzrost ogólnej termogenezy organizmu poprzez zwiększone wytwarzanie dopaminy oraz adrenaliny. Przyspiesza tempo metabolizmu, hamuje apetyt, wzmacnia procesy trawienne, co przyczynia się do wzmożonych procesów związanych z redukcja tkanki tłuszczowej.

Hamuje aktywność genów białek odpowiedzialnych za gromadzenie tkanki tłuszczowej oraz pobudza transkrypcje genów odpowiedzialnych za wytwarzanie enzymów wspierających procesy redukcji adipocytów.

Kapsaicyna a nadciśnienie
Kapsaicyna jest składnikiem wielu leków na nadciśnienie tętnicze, a wszystko za sprawą właściwości poszerzających światło naczyń krwionośnych poprzez rozkurcz ich mięśni gładkich. Alkaloid zmniejsza tym samym opór obwodowy, co przyczynia się do spadku ciśnienia krwi.